Skip links

GAD – Ardre kampanj

GAD

Ardre från Ardre, en nylansering med rötter i 1800-talet

I år är det 25 år sedan Kristian Eriksson grundade G.A.D och ritade klassiska Ardre slagbord till sin Gotlandsgård i Ardre socken. I ett kvarts sekel har vi gjort det vi tror på: Riktiga möbler i riktiga material, med all tillverkning i Sverige.

 

För att fira detta och höja vår hållbarhetsambition ännu ett steg nylanserar vi Ardre slagbord i gotländsk kärnfuru, som växt och sågats tjugo minuter från vårt snickeri. Gotländsk kärnfuru tas ur kärnan på 100-150 år gamla furor som växt långsamt i karg jordmån. Den är ännu mer mättad med Hartz och kådämnen än kärnfuru på fastlandet, och därmed särskilt tung och beständig. Virket är ljust och vackert ådrat, viket ger möbler med mycket ”levande träkänsla”. Bordsskivan ytbehandlas och mellanslipas för i hand i flera omgångar och blir silkeslen under handen. Den vitsåpade ytan grånar och får med tiden en nästan antik patina.

 

Självklart ska vi och fler med oss bygga möbler av detta fantastiska material – och annat svenskt virke. Att efterfrågan växer bland er kunder och oss tillverkare är en viktig del, och att vi har sågverk och virkesaktörer som aktivt bidrar till att tillgängliggöra svenskt möbelvirke en annan. Själva har vi två hjältar på Ardre såg att tacka för denna lansering, Lasse Olsson och Ove Nilsson. Bådas familjer har funnits i Ardre och ägt skog och sågen i generationer, och nu verkar de för att fler ska välja gotländskt kärnvirke, och väldigt konkret just de träd som slog rot när deras farfäders fäder ägde skogen och sågen under senare hälften av 1800-talet.

 

Att välja ett slagbord i gotländsk kärnfuru från Ardre är med andra ord att ta del av ett arv långt äldre än G.A.D:s 25 år. Den tanken gör oss både ödmjuka och stolta.
Ardre
Ardre klappbord
GAD
This website uses cookies to improve your web experience.